Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Gevelwand Begijnengracht

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van 19-11-1996 tot heden

Woningen
definitieve beschermingsbesluiten: 19-11-1996  ID: 3119

Beschrijving

De bescherming als stadsgezicht omvat de voorgevels en bedaking aan de straatzijde van een deel van de zuidelijke straatwand van de Begijnengracht en de hoek met de Hoogstraat.

Waarden

De zuidelijke straatwand (voorgevels en bedaking) van de Begijnengracht is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Als deel van een oude uitvalsweg van Gent, palend aan het Sint-Elisabethbegijnhof, met nog goed behouden straatbeeld met een oude en gevarieerde bebouwing met top- en lijstgevels, karakteristiek voor de 17de, 18de en 19de eeuw;
als oude winkelstraat met nog vrij talrijk behouden 19de-eeuwse en vroeg 20ste-eeuwse winkelpuien die representatief zijn voor de verschillende stijlperiodes en waarbij vooral de opeenvolging van de verschillende puien en de boeiende confrontatie tussen de verschillende stijlen beeldbepalend is.

in casu architectuurhistorische waarde: van het stadsgezicht en zijn beeldbepalende bestanddelen, voornamelijk de nog behouden winkelpuien bij de volgende huizen Begijnengracht nummer 43, 47-51, 79, 85, 89-91 en 97-115.

Is de bescherming van

Begijnengracht 41-115, Hoogstraat 162 (Gent)
De zuidzijde van de Begijnengracht, één van de oude uitvalswegen van Gent, heeft vrij diepe percelen en vertoont nog de oudste bebouwing met verschillende topgevels en oude kernen opklimmend van de 15de tot de 18de eeuw.

Begijnengracht 45 (Gent)
Diephuis met klokgevel, twee bouwlagen en vier traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen), volgens archiefstukken van 1778. Bepleisterde en beschilderde voorgevel op arduinen plint.

Begijnengracht 47, 49, 51 (Gent)
Heden breedhuis van vier traveeën met drie bouwlagen waarvan drie rechtertraveeën onder zadeldak (pannen), uit het derde kwart van de 19de eeuw.

Geboortehuis Monseigneur Karel Seghers

Begijnengracht 85 (Gent)
Diephuis, heden met drie bouwlagen van twee traveeën onder afgewolfd dak (pannen) en bepleisterde voorgevel uit de eerste helft van de 19de eeuw. Mogelijk oudere kern.

Hoekhuis met de Begijnengracht

Begijnengracht 97, 99, 101, 103, 105, 107, 109, 111, 113, 115, Hoogstraat 162 (Gent)
Hoekhuis van drie bouwlagen onder mansardedak (kunstleien) met dakkapellen; bepleisterde lijstgevels gedateerd 1923, ter vervanging van empirehuizen onder meer van 1838 en 1829.

Huis de Pluim

Begijnengracht 75, 77 (Gent)
Zogenaamde "Huis de Pluim". Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen) met centraal dakvenster, opgevat als halsgevel en gedateerd "anno 1627".

Begijnengracht 53 (Gent)
Drie bouwlagen hoog rijhuis van één travee en recent plat dak, uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Begijnengracht 55, 57, 59 (Gent)
Breedhuis met lijstgevel van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (pannen), volgens archiefstukken van 1866.

Begijnengracht 65 (Gent)
Rijhuis met drie bouwlagen twee traveeën onder zadeldak (pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Begijnengracht 73 (Gent)
Diephuis met manke trapgevel (5 en 6 treden + topstuk) met twee bouwlagen van drie traveeën onder zadeldak (pannen), in kern opklimmend tot de 17e eeuw.

Begijnengracht 81 (Gent)
Aanvankelijk diephuis met trapgevel (7 treden + topstuk) van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen), uit de 16e-17e eeuw.

Begijnengracht 83 (Gent)
Aanvankelijk diephuis met topgevel, twee bouwlagen van drie traveeën onder behouden zadeldak (Vlaamse pannen), in kern opklimmend tot de 17de eeuw.

Begijnengracht 87 (Gent)
Heden breedhuis met lijstgevel, twee bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak (pannen) met twee dakkapellen en driehoekig fronton. Kern mogelijk opklimmend tot de 16e eeuw.

Begijnengracht 93 (Gent)
Breedhuis met lijstgevel, twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (pannen). Sober bepleisterde midden 19de-eeuwse voorgevel met horizontaliserende kordons en aflijnend hoofdgestel met kroon- en tandlijst op klossen.

Stadswoning met houten winkelpui

Begijnengracht 79 (Gent)
Diephuis met lijstgevel, twee traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (pannen). Vermoedelijk oudere kern met 19de-eeuwse aanpassing en bepleisterde voorgevel met houten winkelpui.

Twee stadswoningen

Begijnengracht 89 (Gent)
Heden twee rijhuizen met drie bouwlagen van samen drie traveeën onder zadeldak (pannen). Sober bepleisterde voorgevel van 1824 met houten winkelramen op de begane grond en empiregetinte rondboogvensters op de bel-etage, verbonden door imposten. Mogelijk behouden oudere kern (muurankers).

Twee stadswoningen met houten winkelpui

Begijnengracht 41, 43 (Gent)
Heden twee breedhuizen met lijstgevel, drie bouwlagen en elk drie traveeën onder zadeldak (pannen), in kern opklimmend tot de 17e eeuw, volgens archiefstukken in 1826 verbouwd, verhoogd met één bouwlaag en voorzien van een doorlopende kroon- en tandlijst op klossen.