Beschermde archeologische site

Kolverenschans

Beschermde archeologische site van tot heden

Kolverenschans

De bescherming omvat de Kolverenschans.

Waarden

De Kolverenschans is beschermd als archeologische zone omwille van het algemeen belang gevormd door de:

cultuurhistorische waarde, wetenschappelijke waarde

De Kolverenschans in Zonhoven werd omstreeks 1604 door de lokale boerenbevolking opgericht om zich te beschermen tegen rondtrekkende bendes en legers tijdens de Tachtigjarige Oorlog. De schans bleef in gebruik tot na 1713 en is een goed bewaarde archeologische site die nog steeds waarneembaar is in het landschap. Het aanwezige archeologische bodemarchief bevat nog waardevolle informatie over het leven op de schans en over het leven van de lokale plattelandsbevolking in de 17de en 18de eeuw. De Kolverenschans wordt beschermd als archeologische zone met het oog op behoud enerzijds en toekomstig onderzoek anderzijds.

Kolverenschans

Kolverenschansweg (Zonhoven)