Vastgesteld landschapsatlasrelict

Heuvel van het Banhoutbos

Vastgesteld landschapsatlasrelict van tot heden

vaststellingsbesluiten: 26-02-2014  ID: 5345

De Heuvel van Banhoutbos is vastgesteld in de landschapsatlas.

ruimtelijk-structurerende waarde

De heuvel is een baken in het landschap. Het structureert de ruime omgeving. Het vormt de basis voor de structuur van het wegen- en drevenpatroon. Door de beboste heuveltop en het omringende open landschap wordt deze getuigenheuvel extra geaccentueerd als baken in het landschap. De belangrijkste wegen door- en langsheen het bos zijn omzoomd met bomen. Deze dreven zijn kenmerkende ruimtelijk-structurerende dragers.

historische waarde

Het Banhoutbos en omgeving kennen, net als het gehele interfluvium tussen Leie en Schelde, een vroege menselijke aanwezigheid. Langs de weg naar Heestert zijn er diverse vondsten uit het mesolithicum. De talrijke archeologische vondsten op de diverse heuveltoppen in de ruime omgeving (onder andere in Kooigem) wijzen eveneens op een nagenoeg continue menselijke aanwezigheid op het interfluvium. De beboste heuveltop vormt een restant van een groter boscomplex dat minstens teruggaat tot het midden van de 15de eeuw. Het ondiep tertiair substraat en de daaruit voortvloeiende minder gunstige bodemgeschiktheid heeft ertoe geleid dat de heuveltop nooit ontgonnen is. Ook de omgevende percelen zijn pas laat, in het derde kwart van de 19de eeuw, in cultuur gebracht, na de beschikbaarheid van verbeterde landbouwtechnieken en middelen. Enkele dreven en begroeide taluds in het landschap vormen een relict tot waar het vroegere bos kwam. De historische waarde van het bos krijgt een meerwaarde door de aanwezigheid van een 19de-eeuws kasteel met enkele gave bijgebouwen (stallen, wagenhuis, duiventoren, boswachterswoning) en een aansluitende parkaanleg (gazonpartijen, solitaire bomen, deels ommuurde moestuinruimte, poorten). In de onmiddellijke omgeving van het bos zijn nog enkele hoeves gaaf bewaard die het landbouwkundig erfgoed van de ankerplaats gestalte geven. Lokaal zijn restanten van een walgracht, huiskavels (weiland) en hoogstamboomgaarden aanwezig.

natuurwetenschappelijke waarde

De ankerplaats vertoont zowel geologische, geomorfologische, pedologische, hydrologische als ecologische karakteristieken. De heuvel van het Banhoutbos is een getuigenheuvel van het tertiaire landschap. Het parkbos situeert zich op een topzone van het interfluvium tussen het Schelde- en Leiebekken. De dunne quartaire laag maakt het gebied minder geschikt voor landbouw, waardoor het van oudsher bebost is. Door de samenhang tussen de geologische formaties, reliëf- en bodemverschillen, de hydrologische omstandigheden en beekdalinsnijdingen en in het bijzonder ook de continuïteit van het bosgebruik, komen waardevolle vegetatietypes voor, met name plateau- en hellingbossen bestaande uit zuur Beukenbos en fragmentair eiken-haagbeukenbos met wilde hyacint. De aanwezige bosranden met de gradiënt tussen bos en landbouwgebied is belangrijk.

De omgevende gronden bestaan overwegend uit akkers met op enkele plaatsen begroeide taluds. Lokaal komen rond de hoeves nog graslanden met een historisch gebruik als graas- of hooiweide voor met aanwezigheid van diverse kleine landschapselementen waaronder knotbomen, hagen, hoogstamboomgaarden, houtkanten, al dan niet begroeide taluds. Vooral de lijnvormige landschapselementen zijn belangrijk als leefplaats en verbindingsroute voor diersoorten. De natuurwetenschappelijke waarde wordt verder ook bepaald door het voorkomen van autochtone bomen- en struikensoorten in de betreffende landschapselementen.

esthetische waarde

De heuveltop biedt vergezichten naar de verstedelijkte Leievallei en naar het Kanaal Bossuit-Kortrijk. Het parkbos omringd met dreven benadrukt de topzone in dit open landschap. De variatie tussen de beboste heuveltop, de dreven en het omgevende open akkerland verhogen de esthetische waarde. Het kasteel en bijhorende gebouwen vormen één esthetisch gaaf geheel binnen de parkaanleg van het Banhoutbos en de dreven.

sociaal-culturele waarde

De ankerplaats bezit geen sterk uitgesproken sociaal-culturele waarde. Het toponiem ‘Banhout’ verwijst wel naar het voormalig bosrijke karakter van de omgeving en wellicht ook naar specifieke gebruiksrechten die golden ten aanzien van grafelijke boseigendommen waarop al dan niet streng werd toegezien.

Deerlijk (Deerlijk), Heestert, Zwevegem (Zwevegem)
Dit gebied omvat de boskern van het Banhoutbos gelegen op de heuvelkam van het Schelde-Leie-interfluvium met omgevend open akkerareaal. De boskern op de heuveltop wordt ingenomen door een dominant en beeldbepalend kasteelpark met aan de rand verschillende dreven. Vanop de restheuvel zijn er vergezichten naar de verstedelijkte Leievallei en naar het Kanaal Bossuit-Kortrijk.

Is de omvattende vaststelling van

Banhoutbos

Banhout 1-4 (Zwevegem)
Parkbos en oud bosrelict van circa 25 ha, met resterende afsluitende haag, omgeven door dreven met ten noorden, kasteel nummer 2, voormalige hoeve met koetshuis nummer 1, recente woning met duiventoren en afhankelijkheden nummer 4, gelegen langs een dreef loodrecht aangesloten op de Vierkeerstraat en ten zuiden Boswachterswoning nummer 3. Historisch, ecologisch en landschappelijk waardevol bos, dat vermoedelijk sinds het midden van de 15de eeuw permanent bebost was. Relict van een uitgestrekt bossencomplex dat zich tot in de 12de eeuw uitstrekte tussen de alluviale vlakte van de Leie en de Schelde. Het kasteel wordt volgens de literatuur opgetrokken in 1854, de kadastrale legger vermeldt 1865. Neoclassicistisch kasteel, bepleisterd en beschilderd volume onder leien schilddak. Voorgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen. Koetshuis, van 1853-1854, opgetrokken in natuursteen en getypeerd door lisenen. Aansluitend meermaals verbouwde hoeve, in kern teruggaand tot tweede helft 19de eeuw.