Mirabrug

Mirabrug over de Durme

De Mirabrug is beschermd als monument.

Het beschermingsdossier motiveert de industrieel-archeologische waarde van de Mirabrug als volgt: "Als uniek voorbeeld van een draaibrug met vaste gedeelten uit 1894 en een draaibaar middengedeelte, uit 1922, waarbij de verschillende constructiedata zich ook duidelijk weerspiegelen in verschillende constructiewijzen."

• Onroerend Erfgoed - Industrieel Erfgoed, beschermingsdossier DO000817, Mirabrug (DE SCHEPPER J., 1991).

Waarden

Hamme-Waasmunster : de Brug over de Durme, zogenaamde Mirabrug, ter hoogte van de oude N 60 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu documentaire waarde:

Mirabrug

Hamveer (Hamme)
In 1894 werden door het ministerie van openbare werken plannen gemaakt, gesigneerd door hoofdingenieur Bourgoignie, voor een nieuwe driedelige metalen vakwerkbrug met draaibaar middendeel. Na goedkeuring in 1896, aanbesteed aan industrieel V. Wanderpepenen en afgewerkt in 1900.