Architectenwoning Julien Schillemans

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Antwerpen

Beschrijving

Modernistisch burgerhuis, gebouwd als architectenwoning voor de visionaire en utopische architect Julien Schillemans naar een eigen ontwerp uit 1930. Oorspronkelijk waren vier bijkomende bouwlagen met appartementen voorzien, maar deze werden nooit uitgevoerd. Het is opgetrokken op een perceel doorsneden door de grens tussen de districten Borgerhout en Deurne. Hoewel het ontwerp nooit volledig gerealiseerd geraakte en het woonhuis later verschillende aanpassingen onderging, vormt het één van de zeldzaam bewaarde relicten van zijn in eigen naam ontworpen gebouwde oeuvre.

Van Steenlandstraat 88 (Antwerpen)