Gemeentehuis Lede

Beschermd monument van 11-06-2010 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Lede
Deelgemeente Lede
Straat Markt
Locatie Markt 1 (Lede)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/41034/116.1
  • 4.01/41034/130.1
  • OO003430

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Gemeentehuis Lede

Markt 1, Lede (Oost-Vlaanderen)

Bakstenen gebouw van twee bouwlagen, zeven traveeën onder zadeldak met twee dakkapellen met trapgevels. Hoger middenrisaliet uitlopend op een vierkante toren onder torenspits.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Het volume uit 1895 van het gemeentehuis van Lede, inclusief de interieurelementen van de eerste verdieping, is beschermd als monument.

Waarden

Het gemeentehuis van Lede is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde


Het interieur van de bovenverdieping is volledig neogotisch vormgegeven met ongepleisterde bakstenen muren, hardstenen speklagen, hardstenen trap, spitsbogen, houten (pitch-pine?) plafonds met moer- en kinderbalken op hardstenen consoles (gang, secretariaat, raadzaal), koperen handgrepen, origineel binnenschrijnwerk met briefpanelen, knipvoegen, eikenhouten neogotische deuren en deuromlijstingen.
De raadzaal bleef bewaard met een neogotische schouwmantel met gemeentewapen en opschrift, authentiek ajour gedecoreerd en gesculpteerd neogotische meubilair (één tafel met ajour opengewerkte neogotische wangen, 11 neogotische stoelen zonder armleuning, 4 neogotische stoelen met armleuning, één stoel voor de burgemeester, klein bankje).
In de gang twee plaasteren (?) bustes van koning Albert en koningin Elisabeth.

historische waarde


Gemeentehuis opgetrokken in1895 door architect E. Bauwens.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: :
Neogotisch gebouw van 1895, naar ontwerp van architect E. Bouwens.
De bovenverdieping met secretariaat, collegezaal en raadzaal bleef goed bewaard. Een hardstenen eretrap leidt naar de eerste verdieping. Een diensttrap leidt verder naar de zolder. In de toren bevindt zich een klein kabinet.
De zaal der handvesten/Coliegiezaal heeft een gestuct plafond en een lambrisering mogelijk uit het interbellum (?).

sociaal-culturele waarde


Representatief voorbeeld van een gemeentehuis met opvallende veruiterlijkte vormgeving binnen een gemeentelijk / plattelands context als teken van burgerlijke macht en autonomie.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.