Beschermd cultuurhistorisch landschap

Sint-Vincentiuskapel: omgeving

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Sint-Vincentiuskapel en omgeving

Beschrijving

De onmiddellijke omgeving van de Sint-Vincentiuskapel is beschermd als landschap. De als monument beschermde kapel maakt geen deel uit van het beschermde landschap.

Waarden

De onmiddellijke omgeving van de Sint-Vincentiuskapel is beschermd als landschap omwille van het algemeen belang.

Sint-Vincentiuskapel

Kapelleberg (Maarkedal)
Georiënteerde bedevaartkapel met verheven inplanting op zuidflank van de Kapelleberg, midden een ruim en omhaagd grasperk met enige jonge linden ten noorden.

Vallei van de Maarkebeek stroomafwaarts Maarke

Etikhove, Maarke-Kerkem (Maarkedal), Oudenaarde (Oudenaarde)
In de vallei van de Maarkebeek is de meanderende beek dikwijls vergezeld van beekbegeleidende vegetatie en watermolens, zoals de Ladeuzemolen. Ten noorden van de beek ligt een steile helling met taluds en perceelsrandbegroeiing. Op de top van de heuvel ligt de kouter als open akkerlandgebied met verschillende holle wegen. De kapel van Kerselare gaat terug tot de 15de eeuw en is een bekend bedevaartsoord met de ommegang van O.-L.- Vrouw van Zeven Weeën. Op de zuidflank van de Kapelleberg staat de bedevaartskapel van Sint-Vincentius. Boven op de Edelareberg ligt het voormalige Kezelfort gebouwd onder het Hollands Bewind als gedetacheerd werk van de vesting Oudenaarde. Op de helling tussen de Kapellekouter en de Maarkebeek staan verschillende indrukwekkende gesloten hoeven uit de 18de eeuw.