Neoclassicistisch herenhuis

Beschermd monument van 10-11-1995 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Waarschoot
Deelgemeente Waarschoot
Straat Kerkstraat
Locatie Kerkstraat 2 (Waarschoot)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/44072/105.1
  • OO002253

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Geen afbeelding beschikbaar

Neoclassicistisch herenhuis

Kerkstraat 2, Waarschoot (Oost-Vlaanderen)

Neoclassicistisch dorpshuis, vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, in zijn huidige vorm daterend van 1876, volgens archiefdocumenten toen verhoogd met één bouwlaag en voorzien van een nieuwe gevel en ramen.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Het neoclassicistisch herenhuis is beschermd als monument.

Waarden

Het woonhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : als voorbeeld van een gaaf bewaard 19de-eeuws dorpshuis met neoclassicistische voorgevel van 1876 met rijkelijk gedecoreerde bepleisterde en beschilderde lijstgevel met karakteristiek stucwerk en een uitgewerkte houten kroon- en tandlijst op gesculpteerde modillons.

artistieke waarde

als typische burgerhuis met zeer rijk laat 19de-eeuws interieur met een opmerkelijk gaaf bewaarde en recent gerestaureerde decoratie met overladen neoclassicistisch stucwerk in de inkomhal en trappenhuis, salons met stucplafonds waaronder één met polychrome beschildering en een trompe-l'oeilschildering tegenover de trap met witmarmeren trappaal.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.