Hoeve Goed te Zoetendale: boerenwoning

Goed Zoetendale: woonhuis en toegangsdreef

De boerenwoning van de hoeve Goed te Zoetendale is beschermd als monument.

Waarden

Het woonhuis van het zogenaamde Goed te Zoetendale is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als voormalig pachthof opgericht door de vroegere Abdij van Zoetendale te Maldegem, teruggaand tot de 13de eeuw, in de 16de tot 18de eeuw in het bezit van de Brugse Jezuïeten.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : als voorbeeld van een typisch boerenburgerhuis uit het laatste kwart van de 19de eeuw met karakteristieke plattegrond en gevelopstand van een dubbelhuis.

artistieke waarde

van de decoratief uitgewerkte bakstenen gevels van 1872 met stijlvolle friezen, een arduinen deuromlijsting en waardevolle stucplafonds in het interieur.

Hoeve Goed te Zoetendale

Stuiver 43-44 (Lievegem)
Oorspronkelijk omgracht pachthof van de abdij van Zoetendale, gesticht in 1215 te Maldegem, vermoedelijk opklimmend tot de 13de eeuw. Achterin gelegen woonhuis met mooie toegangsdreef van rode beuken en omhaagde voortuin. Voormalige grote schuur onder zadeldak (nu bij nummer 43).