Hoeve Goed te Zoetendale: toegangsdreef

Goed Zoetendale: woonhuis en toegangsdreef

De toegangsdreef tot de hoeve Goed te Zoetendale is beschermd als monument.

Waarden

De toegangsdreef tot het voormalige Goed te Zoetendale is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als imposante beukendreef, reeds voorkomend op de Ferrariskaart van 1771-1778, die het oude voorheen omgrachte site van het pachthof verbindt met de straat.

wetenschappelijke waarde

als dendrologisch belangrijk voorbeeld van een monumentale beukendreef die de historische site van het voormalige Goed te Zoetendale in het omringende landschap markeert.

Hoeve Goed te Zoetendale

Stuiver 43-44 (Lievegem)
Oorspronkelijk omgracht pachthof van de abdij van Zoetendale, gesticht in 1215 te Maldegem, vermoedelijk opklimmend tot de 13de eeuw. Achterin gelegen woonhuis met mooie toegangsdreef van rode beuken en omhaagde voortuin. Voormalige grote schuur onder zadeldak (nu bij nummer 43).