Drye Paukens

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Antwerpen

Beschrijving

Neoclassicistisch rijhuis van drie traveeën en vier bouwlagen onder een zadeldak, uit de eerste helft van de 19de eeuw. Winkelpui door Frans Constant Lixon-Van Zurk uit 1883.

Drye Paukens

Vlasmarkt 35 (Antwerpen)
Stadswoning Drye Paukens omvat een aangepaste 15de- en 16de-eeuwse kern, waarvan de huidige neoclassicistische lijstgevel van drie traveeën en vier bouwlagen dateert uit de eerste helft van de 19de eeuw. Winkelpui door Frans Constant Lixon-Van Zurk uit 1883. Bewaarde tweebeukige kelder, opklimmend tot de late 13de of 14de eeuw met een voor Antwerpen typische toepassing van witstenen segmentbogen en een bijzonder hergebruik van 12de- of 13de-eeuwse romaanse trommelzuilen (mogelijk afkomstig van de site van het in 1254 opgeheven Norbertinessenklooster), en een typische 16de-eeuwse straatkelder.