Beschermd monument

Priorij Onze-Lieve-Vrouw-ten-Hove

Beschermd monument van 10-11-1995 tot heden
ID: 10488   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/10488

Besluiten

Site van Priorij Onze-Lieve-Vrouw-ten-Hove met vroegere grachten en priorshuis
definitieve beschermingsbesluiten: 10-11-1995  ID: 2963

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de site van de voormalige priorij Onze-Lieve-Vrouw-ten-Hove met inbegrip van de vroegere grachten en het voormalige priorshuis.Waarden

De site van de voormalige priorij Onze-Lieve-Vrouw-ten-Hove is met inbegrip van de vroegere grachten en het voormalige priorshuis beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als archeologische site van de voormalige Cisterciënzerpriorij van Waarschoot waarvan de stichtings- en verwoestingsdatum (1444-1578) gekend zijn waardoor de materiële resten en het bodemarchief perfect te dateren zijn.
Van het behouden tracé van de rechthoekige omgrachting vermoedelijk aangelegd na een eerste verwoesting van het klooster in 1499.
Van het priorshuis als enig resterende gebouw van de voormalige priorij waarvan de stichting teruggaat tot 1444, nog deels daterend uit de 15de, 16-17de en 18de eeuw met bakstenen trap- en tuitgevel en gewelfde kelders.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : als één van de talrijke, thans grotendeels verdwenen middeleeuwse abdij stichtingen in Oost-Vlaanderen, behorende tot de Orde van Citeaux, waarvan het priorshuis, de omgrachting en het bodemarchief bewaard zijn.
Van het priorshuis als rest van een gebouw uit de 15de tot de 18de eeuw, opgetrokken uit baksteen met kenmerkende trap- en tuitgevel , aansluitend bij de burgerlijke bouwkunst van de late middeleeuwen en behorend tot het voormalige priorijcomplex.

Aanduiding van

Is de omvattende bescherming van

Pachterswoning

Kapellestraat 53 (Lievegem)
Voormalige pachterswoning van het tot pachthoeve omgevormde domein van de priorij van Waarschoot, gebouwd circa 1753 op de plaats van de grondvesten van de voormalige kerk.


Priorij Onze-Lieve-Vrouw-ten-Hove

Kapellestraat zonder nummer (Lievegem)
Laatste overblijfsel van het voormalige klooster, gesticht in 1444 door de Gentse patriciër en baljuw van Eeklo, Simoen Utenhove en zijn echtgenote Margriete sBusers, vrouw van Bassevelde, op hun goed in de Waarschootse bossen.