Beschermde archeologische site

Tumuli van Grimde

Beschermde archeologische site van tot heden

Gallo-Romeinse tumuli van Grimde

Beschrijving

Drie bovengronds bewaarde Gallo-Romeinse tumuli, gelegen langs de Sint-Truidersteenweg, zijn beschermd als archeologische zone.

Waarden

De drie Gallo-Romeinse tumuli van Grimde zijn beschermd als archeologische zone omwille van het algemeen belang gevormd door de:

cultuurhistorische waarde, wetenschappelijke waarde

de tommen van Grimde zijn de nog enige bovengronds bewaarde Romeinse tumuli in Tienen. In de onmiddellijke aangrenzende zone van de tumuli zijn bovendien nog een aantal andere archeologische sporen van begraving bewaard die dateren uit de late bronstijd of vroege ijzertijd en uit de vroege middeleeuwen, wat in associatie met tumuli zeer uitzonderlijk is.

Tumuli van Grimde

Sint-Truidensesteenweg (Tienen)
Langsheen de Sint-Truidensesteenweg bevinden zich drie bovengronds bewaarde Gallo-Romeinse tumuli, die uitzonderlijk zijn vanwege hun onderlinge samenhang, hun rijke grafinhoud en de aanwezigheid van oudere begravingen rondom de heuvels.