Het Grote Goed te Voorde

Beschermd monument van 10-11-1995 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Waarschoot
Deelgemeente Waarschoot
Straat Hogevoorde
Locatie Hogevoorde 21 (Waarschoot)
Alternatieve naam Ter Lande

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/44072/107.1
  • OO002252

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Geen afbeelding beschikbaar

Het Grote Goed te Voorde

Hogevoorde 21, Waarschoot (Oost-Vlaanderen)

Oud pachthof, oorspronkelijk afhankelijk van de armendis van de Sint-Jacobskerk te Gent, volgens archiefdocumenten teruggaand tot 1370.

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de omgrachte site met woonhuis en schuur van het voormalige pachthof Het Grote Goed te Voorde.

Waarden

De omgrachte site met woonhuis en schuur van het voormalige pachthof Het Grote Goed te Voorde is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als oude pachthoeve waarvan de archiefdocumenten teruggaan tot 1370 en die oorspronkelijk afhankelijk was van een Gentse caritatieve instelling, namelijk de armendis van de Sint-Jacobskerk.
Als grotendeels behouden rechthoekige omgrachting die het erf met oude gebouwen omsluit.
Als precies gedateerd woonhuis van 1780 en bedrijfsgebouw van 1761 met voor die tijd karakteristieke vormgeving.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : als architectuurhistorisch belangrijk voorbeeld van een vernieuwd hoevecomplex met gedateerde 18de-eeuwse gebouwen op een oude omgrachte middeleeuwse site.

artistieke waarde

van het boerenhuis van 1780 met kenmerkende gewitte gevels op gepikte plint, hoge rechthoekige beluikte vensters en omlijste deuren, een vrij oorspronkelijke plattegrond en behouden interieurelementen met onder meer een grote haard met bordenplank en in de "beste kamer" een laat 18de-eeuws stucplafond en schouw met stucguirlande.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.