Hoeve, gedateerd 1766

Woning

Beschrijving

De hoeve is beschermd als monument. De bescherming omvat het historisch gebouw in vakwerk, alsook de jongere aanbouw.

Het beschermingsdossier motiveert de historische waarde van de hoeve als volgt: "Als vakwerkbouw in hout en leem met strodak in rogge uit 1770, het laatst bewaarde gaaf exemplaar in het arrondissement Oudenaarde, waarbij een recentere annexe-vleugel harmonisch aansluit."

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000828, Hoeve Weverbeekstraat 4, Schorisse (VAN DEN BOSSCHE H., 1991).

De woning is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Hoeve gedateerd 1766

Weverbeekstraat 4 (Maarkedal)
Voormalige hoeve in L-vorm met de laatste in Maarkedal overgebleven authentieke woning in vakwerkbouw met lemen vullingen; naar verluidt afkomstig van de omgeving van de kerk en hier heropgericht. Boerenwoning van zes traveeën onder steil overstekend zadeldak met ten westen wolfseind. Ten oosten, loodrecht, aansluitende dwarsschuur met stallen, waarschijnlijk bijgevoegd in de tweede helft van de 19de eeuw. Naast de straat, bakhuisje van het tweedelige type.