Textielfabriek S.A.W.: fabrieksschoorsteen

Beschermd monument van 10-06-1999 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Waarschoot
Deelgemeente Waarschoot
Straat Hoekje
Locatie Hoekje 5, Hoekje 7 (Waarschoot)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/44072/110.1
  • OO001686

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Textielfabriek S.A.W.

Hoekje 5-7, Waarschoot (Oost-Vlaanderen)

Voormalige S.A.W.-textielfabriek. Opgericht als N.V. in 1889 als voortzetting van de "Société d'Heygere et Cie", sinds de afsplitsing van de fabriek d'Heygere, zogenaamd "S.A.W." Aankoop van een terrein tegenover het station in 1889 waarbij de aanwezigheid van de spoorweg determinerend was (particuliere verbinding met laatstgenoemde sinds 1899).

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De fabrieksschoorsteen van de voormalige spinnerij S.A.W. is beschermd als monument.

Waarden

De fabrieksschoorsteen van de voormalige spinnerij S.A.W. is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, industrieel-archeologische waarde

als goed bewaard typevoorbeeld van een grote fabrieksschoorsteen, geconstrueerd circa 1907 toen de 'Société Anonyme de Waerschoot' een grote spinnerij van het Manchestertype oprichtte.
Als enige nog goed bewaarde materiële getuige met grote symboolwaarde verwijzend naar de voor Waarschoot belangrijke textielsector.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.