Hoeve Waterhof: binnenplaats en walgrachten

Beschermd monument van 02-06-1988 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Oosterzele
Deelgemeente Balegem
Straat Walzegem
Locatie Walzegem 33 (Oosterzele)
Alternatieve naam Hof de Volderstraat

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/44052/111.1
  • OO002032

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Hoeve Waterhof

Walzegem 33, Oosterzele (Oost-Vlaanderen)

Het Waterhof is een achterin gelegen, enkelvoudig omgrachte en door populieren omringde grote hoeve van het semi-gesloten type, voorheen met stokerij (gesloopt). De toegangsdreef leidt vanuit het noordwesten naar de hoeve, die wordt afgeboord door populieren.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Het Waterhof te Balegem werd in 1983 beschermd als monument en uitgebreid met de bescherming van de met kasseien verharde binnenplaats en wallen op 2 juni 1988.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische waarde van de binnenplaats en wallen als volgt werd gemotiveerd:
”Een in kern 17de-eeuwse, doch in de 19de eeuw uitgebreide hoeve, waarvan deze binnenplaats en omgrachting deel uitmaken.”

  • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000804, Waterhof, advies KCML (1988).

Waarden

Uitbreiding: de met kasseien verharde binnenplaats en de wallen van het Waterhof zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.