Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Textielfabriek S.A.W.

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Spinnerij SAW: fabrieksschoorsteen en omgeving

Waarden

De omgeving van de fabrieksschoorsteen van de voormalige spinnerij S.A.W. is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, industrieel-archeologische waarde

als een omgeving met nog belangrijke beeldbepalende restanten van de voormalige spinnerij S.A.W. zoals de directeurswoning, een toegangspoort, een fabriekshal en een droogloods, een ensemble dat aansluit op de stationssite met spoorwegstation en stationsplein met Jugendstilwoningen.

Is de omvattende bescherming van

Directeurswoning

Hoekje 1-3, Kapellestraat 3, 3A (Lievegem)
Voormalige directeurswoning, later portierswoning van het in 1887 naast de spoorweg opgerichte bedrijf "La Société d'Heygere et Cie", een katoenweverij en ververij. Na de afsplitsing van C. d'Heygere met een eigen textielfabriek, ontstaan van de "Société Anonyme de Waerschoot" zogenaamd "S.A.W.". Achterin gelegen alleenstaand burgerhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Rechts aanleunend monumentale ingangspoort van het fabrieksterrein. Achterin gelegen vroegere ververij en weverij nu opslagplaats voor oude metalen.

Hoekje 5-7 (Lievegem)
Voormalige S.A.W.-textielfabriek. Opgericht als N.V. in 1889 als voortzetting van de "Société d'Heygere et Cie", sinds de afsplitsing van de fabriek d'Heygere, zogenaamd "S.A.W." Aankoop van een terrein tegenover het station in 1889 waarbij de aanwezigheid van de spoorweg determinerend was (particuliere verbinding met laatstgenoemde sinds 1899).