Herenhuis en cichoreibranderij Buysse-Loveling: cichoreibranderij

Gemeente Nevele
Straat Cyriel Buyssestraat
Locatie Cyriel Buyssestraat 32A (Nevele)

Herenhuis en cichoreibranderij Buysse-Loveling

Cyriel Buyssestraat 38, Nevele (Oost-Vlaanderen)

Voormalige woning met ameldonkmakerij en olieslagerij, later cichoreifabriek "Buysse-Loveling" (in bedrijf tot 1971). Woonhuis van de schrijver Cyriel Buysse tijdens de periode 1865-96 (zie VTB-gedenkplaat van 1959).

Beschrijving

De cichoreibranderij Buysse-Loveling is beschermd als monument. Het nabijgelegen herenhuis (woonhuis van Cyriel Buysse van 1865 tot 1896) werd eveneens beschermd op 22 september 1981. Het herenhuis en de cichoreibranderij werden samen met hun onmiddellijke omgeving beschermd als dorpsgezicht, eveneens op 22 september 1981.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de industrieel-archeologische waarde van de chicoreibranderij als volgt werd gemotiveerd: "als oude chicoreibranderij."

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000668, Cichoreibranderij Byusse-Loveling, advies KCML (1981).

Waarden

De chicoreibranderij Buysse-Loveling is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde