Beschermd monument

Neogotische kerkhofgalerij

Beschermd monument van 25-03-1996 tot heden

ID: 10531   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/10531

Besluiten

Geografisch pakket Mariakerke
definitieve beschermingsbesluiten: 25-03-1996  ID: 3016

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de neogotische galerij van twee aaneensluitende vleugels met grafmonumenten op het kerkhof van de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Geboorte. Het kerkhof is gelegen in de als dorpsgezicht beschermde omgeving van de kerk en het kasteel Claeys-Bouüaert.Waarden

De neogotische kerkhofgalerij is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : als begraafplaats van Gentse bisschoppen en religieuzen, opgericht in 1876 naar ontwerp van Jean Bethune en gekenmerkt door twee vleugels onder een zadeldak, met spitsboogvensters met maaswerk in arduin en versierd met een kruisweg van dezelfde ontwerper.

artistieke waarde

van de galerij waarbij elke travee gekenmerkt wordt door een grafmonument dat meestal in neogotische stijl werd uitgewerkt, waarbij verschillende kapellen van neogotische beschilderingen en glasramen voorzien zijn.

Aanduiding van

Is de gedeeltelijke bescherming van

Kerkhof en neogotische kerkhofgalerij

Mariakerkeplein zonder nummer (Gent)
Kerkhof met neogotische galerij, gerealiseerd vanaf 1873. De ommuring met galerij werd voltooid in 1876 en uitgevoerd door bouwmeester L. Gildemyn volgens ontwerp van architect Baron Jean de Bethune. De overdekte gaanderij bestaat uit twee haaks staande vleugels onder zadeldak met schaliën bedekt.