Gemeentehuis van Temse

Beschermd monument van 01-12-2000 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Temse
Deelgemeente Temse
Straat Kamiel Wautersstraat
Locatie Kamiel Wautersstraat 11 (Temse)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/46025/109.1
  • OO002456

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Gemeentehuis van Temse

Kamiel Wautersstraat 9, Markt 1, Temse (Oost-Vlaanderen)

Het gemeentehuis uit 1903-1905 is opgetrokken in eclectische stijl naar ontwerp van architect Karel Nissens.

Beknopte karakterisering

Betrokken personen

Beschrijving

Het gemeentehuis van Temse is beschermd als monument. De recente uitbreidingen van het administratief gedeelte zijn niet mee opgenomen in deze bescherming.

Waarden

Gemeentehuis, met uitsluiting van de recente uitbreidingen van het administratief gedeelte is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

als voorbeeld van een gemeentehuis in neo-Vlaamse renaissancestijl met bijzonder rijke gebeeldhouwde ornamentiek, meer bepaald bij beletage, trapgevels, standvensters en grote traptoren.
Interieurs (ingangshal , raadzaal en trouwzaal) met onder andere deuren , balkenzolderingen en haarden in neo-Vlaamse renaissancestijl, neogotische kruisribgeweIven boven de grote bordestrap en achter nieuw doekbehang bewaard gebleven neogotische florale sjabloonschildering in de raadzaal.

historische waarde

als voorbeeld van een gemeentehuis, in 1903-05 op de plaats van een 15de- en 18de-eeuws schepenhuis in neo-Vlaamse renaissancestijl opgetrokken en gekenmerkt door onder andere trap- en lijstgevels, ramen met kruiskozijnen, standvensters met overhoekse makelaars, kraagtorentjes en een grote vierkante, bijzonder rijk uitgewerkte traptoren, cartouches met morali serende teksten.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.