Pastorie Onze-Lieve-Vrouw Geboorteparochie: gevels en daken

Beschermd monument van 25-03-1996 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Mariakerke
Straat Mariakerkeplein
Locatie Mariakerkeplein 1 (Gent)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/44021/1319.1
  • 4.01/44021/547.1
  • OO000404

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw Geboorteparochie

Mariakerkeplein 1, Gent (Oost-Vlaanderen)

Bakstenen dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen) met dakruitertje, in 1973 ontpleisterd. In 1859 omsloten door witgekalkte muur met ijzeren hek tussen vierkante bakstenen pijlers met siervaasbekroning.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de gevels en daken van de pastorie van de Onze-Lieve-Vrouw Geboorteparochie. De pastorie is gelegen in de als dorpsgezicht beschermde omgeving van de kerk en het kasteel Claeys-Bouüaert.

Waarden

De gevels en bedaking van de pastorie van Mariakerke is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: als een interessant voorbeeld van een pastorie die blijkens de inscripties op de zandstenen gevelstenen gebouwd werd in 1782 onder leiding van de monnik-architect van de Gentse Sint-Pietersabdij L. De Villegas, en met een verdieping werd verhoogd in 1853.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.