Kasteel Van Tieghem de ten Berghe

Beschermd monument van 25-03-1997 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Mariakerke
Straat Paul van Tieghemlaan
Locatie Paul van Tieghemlaan 2 (Gent)
Alternatieve naam Les Muguets; Gemeentehuis Mariakerke

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/44021/621.1
  • 4.01/44021/782.1
  • OO000038

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Kasteel Van Tieghem de ten Berghe

Paul van Tieghemlaan 2, Gent (Oost-Vlaanderen)

In 1890 was het nieuwe, huidige kasteel, toen zogenaamd "Les Muguets" voltooid. Alleenstaand landhuis in neogotische stijl naar ontwerp van J. Schadde. Ruim rechthoekig gebouw van twee bouwlagen, met polygonaal hoektorentje op de noordoostelijke hoek, afgedekt met schilddak (leien) met neogotische dakkapellen.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het voormalige kasteel Van Tieghem de ten Berghe, sinds 1967 in gebruik als gemeentehuis van Mariakerke.

Waarden

Het voormalige kasteel en gemeentehuis van Mariakerke is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

als een mooi voorbeeld van een voormalig kasteeltje in neogotische stijl met veel aandacht voor decoratieve detaillering, gebouwd in opdracht van Paul van Tieghem de ten Berghe naar ontwerp van architect Joseph Schadde in 1890, en met deels behouden interieurinrichting in eclectische stijl op de gelijkvloerse verdieping.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.