Kapel Heilige Philomena

Gemeente Nevele
Deelgemeente Hansbeke
Straat Hansbekedorp
Locatie Hansbekedorp zonder nummer (Nevele)

Hansbekedorp zonder nummer, Nevele (Oost-Vlaanderen)

In de straatbocht, naast toegangshek van "neerhof van het kasteel", Vaartstraat nummer 1. De kapel werd in opdracht van de heer van de Woestyne d' Hansbeke opgetrokken in 1848 in een empire getinte stijl.

De kapel Heilige Philomena is beschermd als monument.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de architecturale waarde van de kapel Heilige Philomena als volgt werd gemotiveerd: "Als baksteenkapel uit de eerste helft der 19de eeuw, gebouwd in neo-klassieke stijl met fronton op Toscaanse zuilen doch met polygonale absis."

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000669, Nevele (Hansbeke) dorpskom en 18 monumenten, advies KCML (1981).

De kapel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de: