Herberg van 1781

Gemeente Tielt-Winge
Straat Leuvensesteenweg
Locatie Leuvensesteenweg 78 (Tielt-Winge)

Herberg van 1781

Leuvensesteenweg 78, Tielt-Winge (Vlaams-Brabant)

Herberg gedateerd 1781 door middel van ankers, bak- en natuurstenen gebouw met twee verdiepingen en zadeldak, links schuur uit 1946.

De bescherming als monument betreft de herberg van 1781 met aansluitend schuurvolume.

De voormalige herberg is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

volgens gevelankers opgetrokken in 1781 en dit naar aanleiding van de aanleg van de steenweg Leuven-Diest (1778-1783) behoort deze voormalige herberg niet allen tot de basisbebouwing. Uitwendig en qua structuur en indeling opvallend intact vormt dit pand een opmerkelijk voorbeeld van een uit het laatste kwart van de 18de eeuw daterende herberg in de vorm van een classicistisch geïnspireerd vier traveeën breed en twee bouwlagen hoog dubbelhuis waarbij de karakteristieke licht getoogde muuropeningen zijn voorzien van een witbepleisterde, imitatie-natuursteenomlijsting.