Hoeve Goed 't Exaarde

Besluiten

Parochiekerk Sint-Petrus en Paulus, woningen, gemeentehuis, pastorie, bergplaats en dorpskom van Hansbeke

Beschrijving

De hoeve Goed 't Exaarde is beschermd als monument. De bescherming omvat het woonhuis en alle bijgebouwen op de site, zoals onder andere de schuur, de stallen en het bakhuisje.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de architecturale waarde van de hoeve Goed 't Exaarde als volgt werd gemotiveerd: "Als voorbeeld van een omwalde hoeve met open opstelling der gebouwen die, in kern 18de-eeuws, in de 19de eeuw werden verbouwd."

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000669, Nevele (Hansbeke) dorpskom en 18 monumenten, advies KCML (1981).

De woning is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Vaartstraat 1 (Deinze)
Heden nog gedeeltelijk rechthoekig omgrachte hoeve met losse bestanddelen met dwarsschuur, varkensstal en bakhuisje met zeer oude geschiedenis. De huidige hoevegebouwen dateren vermoedelijk uit eind 18de eeuw, tweede helft 19de eeuw, met uitbreiding uit het derde kwart van de 20ste eeuw. Toegankelijk via blauwgeschilderd ijzeren hek tussen vierkante bakstenen hekpijlers naast Sint-Philomenakapel. Ten oosten, groot boerenhuis van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag onder schilddak.