Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Petrus en Paulus

Beschrijving

De toren en het oude gedeelte van het koor van de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Petrus en Paulus te Waasmunster werden beschermd als monument op 03-07-1943 en uitgebreid met de bescherming van de volledige kerk op 28-07-1977.

Waarden

De kerk van Onze-Lieve-Vrouw en de HH. Petrus en Paulus is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Kerkstraat (Waasmunster)
Vrijstaande kerk ingeplant aan de oostelijke straatzijde tegenover een weinig uitgesproken plein, voorheen met deels omringend kerkhof. Een driebeukige romaanse kruiskerk van Doornikse kalksteen, werd eind 15de-begin 16de eeuw in laatgotische stijl verbouwd. Later hadden nog enkele 18de- en 19de-eeuwse verbouwingen plaats. Er zijn echter ook aanwijzingen gevonden voor het bestaan van een eerste romaans eenbeukig kerkje.