Boerenarbeiderswoningen

Gemeente Nevele
Straat Melkerijstraat
Locatie Melkerijstraat 23, Melkerijstraat 25 (Nevele)

Twee boerenarbeiderswoningen

Melkerijstraat 23-25, Nevele (Oost-Vlaanderen)

Gekoppelde boerenarbeidershuisjes vermoedelijk uit tweede helft 18de eeuw, op de plaats van een oudere hoeve; samen acht traveeën en één bouwlaag onder doorlopend zadeldak.

De boerenarbeiderswoningen zijn beschermd als monument.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de architecturale waarde van de boerenarbeiderswoning als volgt werd gemotiveerd: "Als landelijke 18de-eeuwse eenlaagse dubbelwoonst met voortuin, gebouwd in baksteen en met vensters die van houten kruiskozijnen zijn voorzien."

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000669, Nevele (Hansbeke) dorpskom en 18 monumenten, advies KCML (1981).

De woning is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de: