Boerenarbeiderswoning

Gemeente Nevele
Deelgemeente Hansbeke
Straat Kerkakkerstraat
Locatie Kerkakkerstraat 13 (Nevele)

Kerkakkerstraat 13, Nevele (Oost-Vlaanderen)

Op de hoek gelegen boerenarbeidershuisje van zes traveeën en één bouwlaag onder geknikt zadeldak (pannen) met twee klimmende dakkapellen, daterend uit tweede helft 18de eeuw.

De boerenarbeiderswoning is beschermd als monument.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de architecturale waarde van de boerenarbeiderswoning als volgt werd gemotiveerd: "Als eenlaagse dorpswoning uit de 18de eeuw met witgekalkte gevel en 19de-eeuwse getoogde muuropeningen."

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000669, Nevele (Hansbeke) dorpskom en 18 monumenten, advies KCML (1981).

De woning is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de: