Twee boerenarbeiderswoningen

Beschermd monument van tot (gewijzigd)

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Boerenarbeiderswoningen
definitieve wijzigingsbesluiten: 04-04-2019  ID: 14798

voorlopige wijzigingsbesluiten: 25-10-2018  ID: 14727

Parochiekerk Sint-Petrus en Paulus, woningen, gemeentehuis, pastorie, bergplaats en dorpskom van Hansbeke

Beschrijving

De boerenarbeiderswoningen werden beschermd als monument bij ministerieel besluit van 1 oktober 1981. Deze bescherming werd voorlopig gewijzigd bij ministerieel besluit van 25 oktober 2018, teneinde een verplaatsing van het monument te bewerkstelligen. Deze wijziging werd definitief op 4 april 2019.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de architecturale waarde van de boerenarbeiderswoningen als volgt werd gemotiveerd: "Als 18de-eeuwse landelijke dubbelwoonst met witgekalkte gevel onder zadeldak, met segmentbogige deurtjes en vensters met kruiskozijnen en blinden."

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000669, Nevele (Hansbeke) dorpskom en 18 monumenten, advies KCML (1981).

De woningen waren beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Kerkakkerstraat 2A (Deinze)
Voormalige tweegezinswoning in een met gras begroeid erfje uitziend op de spoorweg; 1763 gedateerde moerbalk in de huiskamer. Voorheen twee woningen van één bouwlaag met vier en twee traveeën en twee later toegevoegde traveeën links.

Wordt opgevolgd door