Hof ten Broecke: boerenwoning

Hoeve Hof ten Broecke en omgeving, pastorie Sint-Jan Baptistparochie en Afsneedorp

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de 17de-eeuwse boerenwoning van Hof ten Broecke of het Invalidenhof. De omgeving van het Hof is beschermd als dorpsgezicht.

Waarden

Het Hof ten Broecke, later ook Invalidenhof is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: :
- als voormalige hoeve en leen afhankelijk van de Gentse Sint-Pietersabdij, waarvan de geschreven bronnen teruggaan tot de 14de eeuw en waarvan het oude site met walgracht ten zuiden van de huidige hoeve bij de Rosdambeek gelegen was;
- als voorbeeld van een 17de-eeuws boerenhuis met zichtbare oude kern, behouden 17de-eeuwse interieurelementen zoals een grote haard en balklaag en aanpassingen in regionalistische wederopbouwstijl.

Hof ten Broecke

Broekkantstraat 19-25 (Gent)
Hof ten Broecke, reeds vermeld in 1375 en eigendom van de pitantie of infirmerie van de Sint-Pietersabdij. Ook Invalidenhof genoemd. Ten westen, woonhuis met verankerde erfgevel op gepikte plint, zeven traveeën en één bouwlaag onder hoog zadeldak, in kern opklimmend tot de 17de eeuw. Ten oosten en zuiden van het erf L-vormig volume met voormalige stallen en schuur; een melkhuisje ten noorden aan de straat.