Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Hof ten Broecke en omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Hoeve Hof ten Broecke en omgeving, pastorie Sint-Jan Baptistparochie en Afsneedorp

Beschrijving

De bescherming als dorpsgezicht omvat het Hof ten Broecke of Invalidenhof. De 17de-eeuwse boerenwoning is eveneens als monument beschermd.

Waarden

De omgeving van de hoeve zogenaamd Hof ten Broecke aan de Broekkantstraat is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde: :
- als site van het voormalig leen van de Sint-Pietersabdij waarvan de geschreven bronnen teruggaan tot de 14de eeuw en waarvan de cirkelvormige motte en walgracht tot het begin van de 20ste eeuw zichtbaar waren op de percelen 159b, 178a en 179.
- als voorbeeld van een hoeve met 17de-eeuwse kern die in het begin van deze eeuw in regionalistische stijl aangepast en uitgebreid werd, onder meer met een L-vormige schuur en stallen en een melkhuisje.
- als ensemble van een hoeve en bijhorende landarbeidershuisjes in een aansluitende regionalistische stijl.

Hof ten Broecke

Broekkantstraat 19-25 (Gent)
Hof ten Broecke, reeds vermeld in 1375 en eigendom van de pitantie of infirmerie van de Sint-Pietersabdij. Ook Invalidenhof genoemd. Ten westen, woonhuis met verankerde erfgevel op gepikte plint, zeven traveeën en één bouwlaag onder hoog zadeldak, in kern opklimmend tot de 17de eeuw. Ten oosten en zuiden van het erf L-vormig volume met voormalige stallen en schuur; een melkhuisje ten noorden aan de straat.