Pastorie Sint-Jan Baptistparochie

Deelgemeente Afsnee
Straat Afsneedorp
Locatie Afsneedorp 9 (Gent)

Pastorie Sint-Jan Baptistparochie met ommuurde tuin

Afsneedorp 9, Gent (Oost-Vlaanderen)

Alleenstaand dubbelhuis van zes traveeën met twee bouwlagen en zadeldak (Vlaamse pannen, nok parallel met de straat). Huidig gebouw met oude kern vermoedelijk aangepast en uitgebreid circa 1769 in opdracht van de Sint-Pietersabdij onder leiding van J. Van Duerne.

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de pastorie van de Sint-Jan Baptistparochie. De pastorie is gelegen in het beschermde dorpsgezicht Afsneedorp dat onder meer de omgeving van de parochiekerk Sint-Jan Baptist omvat.

De pastorie is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: :
- als pastorie van 1769 gebouwd in opdracht van abt Gudwalus Seiger, 70ste abt van de Gentse Sint-Pietersabdij door de bouwmeester van de abdij J. Van Duerne;
- als vrij traditionele bakstenen constructie met classicerende, bepleisterde venster- en gevelaflijningen en klassiek grondpatroon;
- als voorbeeld van een 18de-eeuwse pastorie met behouden sober interieur met voornamelijk in het groot salon een schouw met Delftse tegels, eenvoudig lijstwerk en een bepleisterde balklaag met classicerend stucwerk;
- als prototype van een pastoriegebouw met dubbelhuisopstand en twee bouwlagen waarvan de Sint-Pietersabdij er verschillende realiseerde in haar parochies rond Gent.