Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Afsneedorp

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Hoeve Hof ten Broecke en omgeving, pastorie Sint-Jan Baptistparochie en Afsneedorp

Beschrijving

De bescherming als dorpsgezicht omvat de dorpskom van Afsnee, met onder meer de romaanse parochiekerk Sint-Jan Baptist en het landhuis Daerupt in het zuidoostelijk gedeelte van de straat, de pastorie en enkele dorpswoningen in het westelijk deel en een schooltje en de vroegere herberg met lusttuin in het noordelijk deel.

Afsneedorp is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: :
- als landelijke dorpskom gegroeid omheen het romaanse Sint-Jan Baptistkerkje aan de buitenbochtzijde van de Leie met nog omringend, sinds eeuwen ongewijzigd ovaal kerkhof, het vroeger heerlijk verblijf van Daerupt en de pastorie, alle tot eind 18de eeuw in het bezit van de Gentse Sint-Pietersabdij. Aan het 19de-eeuwse karakter refereren nog enkele dorpshuizen, het schooltje en de vroegere herberg met lusttuin, thans restaurant 'Nénuphar' met veer.

Dorpskom Afsnee

Afsneedorp (Gent)
Afsneedorp met haar U-vormig verloop en twee aftakkingen naar de Leie, het oude veer langs het kerkhof en het huidige veer bij de herberg de Nénuphar, vormt het centrum van het kleine, zeer typische landelijke en schilderachtig gelegen dorp.

Is de omvattende bescherming van

Landhuis Daerupt

Afsneedorp 16 (Gent)
Vroegere zetel van de Heerlijkheid van Daerupt afhankelijk van de Gentse Sint-Pietersabdij en reeds vermeld in 1400. Huidige gebouw op L-vormige plattegrond met 19de-eeuws voorkomen, volgens archiefstukken onder meer aangepast in 1899 tot zijn huidige vorm. Vleugels van vijf en acht traveeën met twee bouwlagen onder snijdende zadeldaken, met bepleisterde en geschilderde lijstgevels.

Parochiekerk Sint-Jan-Baptist met kerkhof

Afsneedorp (Gent)
Zeer schilderachtig gelegen plattelandskerkje aan de linker Leie-oever met gedeeltelijk ommuurd kerkhof en omringende beplanting. Eerste vermelding van een kerk in 939 doch vermoedelijk nog vroeger opklimmend. Het huidige kerkje is echter het resultaat van talrijke verbouwingen. Romaanse kern uit eind 12de eeuw in de vorm van een Latijns kruis met kruisingstoren.

Pastorie Sint-Jan Baptistparochie met tuin

Afsneedorp 9 (Gent)
Alleenstaand dubbelhuis van zes traveeën met twee bouwlagen en zadeldak en ommuurde tuin. Huidig gebouw met oude kern vermoedelijk aangepast en uitgebreid circa 1769 in opdracht van de Sint-Pietersabdij onder leiding van J. Van Duerne, bouwmeester. Verankerde bakstenen voorgevel met classicistische inslag, horizontaal gemarkeerd door geschilderde banden.