Kapel Sint-Antonius abt

Kapel Sint-Antonius en woning Rodendries

De 17de-eeuwse Sint-Antoniuskapel te Waasmunster is beschermd als monument.

Sint-Antoniuskapel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

de kapel die in 1628 werd gebouwd, eenbeukig en oorspronkelijk nagenoeg vierkant, later vergroot en voorzien van een deur in de noordgevel, 19de-eeuwse sacristie en rotseerwerk van gevels, nu vervangen door witte schildering. Voorgevel als trapgevel gevormd (mogelijk oorspronkelijk puntgevel), ingang met segmentboog en druiplijst, verder het gekoppeld wapen van de stichters, dichtgemetselde oculi en een nis met beeld van Sint-Antonius, alles met omlijst met witsteen. Noordgevel met nu dichtgemetselde zijingang en vier 19de-eeuwse rondboogvensters met ijzeren onderverdelingen; 19de-eeuwse ramen van de zuidgevel zoals bij de noordelijke gevel. De kapel is afgedekt met leienzadeldak en opengewerkt zeshoekig dakruitertje met naaldspits.

artistieke waarde

het interieur, gekenmerkt door brede moerbogen met cassettes, muurpilasters met Korinthische kapitelen, gewelfvakken op bepleisterde houten ribben met figuratieve sluitsteen, doksaal, barokaltaar met getorste zuilen en beelden van Sint-Comelius, Sint-Nicolaas van Tolentijn, wapen van de stichters met grote loverkransen boven het altaar.

Rodendries (Waasmunster)
Sint-Antoniuskapel uit 1628, gelegen midden op het driehoekige plein aan de Rodendries op een langwerpig perk deels omzoomd door bomen en lage aanplantingen met hagen. Eenbeukige kapel op rechthoekige plattegrond, vier traveeën lang en afgedekt door een leien zadeldak. De aanvankelijke kapel was slechts twee traveeën lang en bezat een nagenoeg vierkante plattegrond. De bidplaats onderging herhaaldelijk verbouwingen.