Kapel Sint-Antonius abt

Beschermd monument van 13-11-2001 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Waasmunster
Deelgemeente Waasmunster
Straat Rodendries
Locatie Rodendries zonder nummer (Waasmunster)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/42023/114.1
  • OO002563

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Kapel Sint-Antonius abt

Rodendries zonder nummer, Waasmunster (Oost-Vlaanderen)

Sint-Antoniuskapel, beschermd monument bij MB van 13.11.2001. Gelegen midden op het driehoekige plein aan de Rodendries en St Anna (Hamme), op een langwerpig perk deels omzoomd door bomen en lage aanplantingen met hagen.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De 17de-eeuwse Sint-Antoniuskapel te Waasmunster is beschermd als monument.

Waarden

Sint-Antoniuskapel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

de kapel die in 1628 werd gebouwd, eenbeukig en oorspronkelijk nagenoeg vierkant, later vergroot en voorzien van een deur in de noordgevel, 19de-eeuwse sacristie en rotseerwerk van gevels, nu vervangen door witte schildering. Voorgevel als trapgevel gevormd (mogelijk oorspronkelijk puntgevel), ingang met segmentboog en druiplijst, verder het gekoppeld wapen van de stichters, dichtgemetselde oculi en een nis met beeld van Sint-Antonius, alles met omlijst met witsteen. Noordgevel met nu dichtgemetselde zijingang en vier 19de-eeuwse rondboogvensters met ijzeren onderverdelingen; 19de-eeuwse ramen van de zuidgevel zoals bij de noordelijke gevel. De kapel is afgedekt met leienzadeldak en opengewerkt zeshoekig dakruitertje met naaldspits.

artistieke waarde

het interieur, gekenmerkt door brede moerbogen met cassettes, muurpilasters met Korinthische kapitelen, gewelfvakken op bepleisterde houten ribben met figuratieve sluitsteen, doksaal, barokaltaar met getorste zuilen en beelden van Sint-Comelius, Sint-Nicolaas van Tolentijn, wapen van de stichters met grote loverkransen boven het altaar.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.