Goed Jonckershof

Deelgemeente Drongen
Locatie Gijzelstraat 12 (Gent)
Alternatieve naam Opperhof; Kasteel Haemelinck; De Campagne

Goed Jonckershof

Gijzelstraat 12, Gent (Oost-Vlaanderen)

Voormalig Opperhof, Kasteel Haemelinck of zogenaamd de Campagne, wordt thans ingericht als cultureel centrum; in omwald park met grillige vijver (18de-eeuwse tuinaanleg).

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het classicistische landhuis Kasteel De Campagne, ook gekend als Goed Jonckershof, Opperhof of Kasteel Haemelinck.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische waarde van De Campagne als volgt werd gemotiveerd: als laat-18de-eeuws landhuis in classicistische stijl met bepleisterde gevels, bestaande uit een kelder met sokkel, bel-etage en verdieping, met centrale risaliet van drie traveeën onder fronton met oeil-de-boeuf. Verder, deur met onderverdeelde bovenwaaier en vensters met kleinhouten onderverdelingen, centrale dakruiter en uitgebouwde vleugel met achterliggende, de driezijdige apsis gesloten kapel.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000761, Kasteel de Campagne, advies KCML (1986).

Kasteel De Campagne is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

[motivering]