Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Deelgemeente Drongen
Alternatieve naam Het kapelleken in de Goedjens

Beekstraat zonder nummer, Gent (Oost-Vlaanderen)

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, ook zogenaamd "het kapelleken in de Goedjens".

De bescherming als monument omvat de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.

Waarden

De kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

als voorbeeld van een kapelinterieur dat nog getuigt van de oorspronkelijke neogotische vormgeving, met onder meer glasramen toegeschreven aan J.B. Béthune of diens glazeniersatelier en een gepolychromeerd houten Onze-Lieve-Vrouwebeeld toegeschreven aan J.B. Van Biesbroeck boven het tabernakel.

historische waarde

als een kenmerkende getuigenis van de kleinschalige neogotische religieuze architectuur uit de late 19de eeuw, gebouwd in 1879 in opdracht van Thérèse Van den Hecke, bewoonster van het tegenoverliggende kasteel ter Beken en toegeschreven aan architect Auguste van Assche.