Beschermd monument

Drongenplein

Beschermd monument van tot heden

ID
10614
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/10614

Besluiten

Geografisch pakket Drongen
definitieve beschermingsbesluiten: 09-06-1998  ID: 3323

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het Drongenplein, meer bepaald het deel van het dorpsplein voor de parochiekerk, met inbegrip van het oorlogsmonument (eveneens als monument beschermd) en de leilindenbeplanting.



Waarden

Het Dorpsplein is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

in casu (dorps)landschappelijke waarde: Karakteristieke dorpskern met in de 19de eeuw beboomd rechthoekig dorpsplein met oorlogsmonument van 1922 en met aan de Leie gelegen monumentaal abdijcomplex met aansluitende parochiekerk.
De hele site met de abdijgebouwen, de tuin en de dienstgebouwen, aansluitend bij het dorpsplein met de monumenten en de Pontbrug vormen een geheel met hoge dorpslandschappelijke waarde.


Aanduiding van

Is de omvattende bescherming van

Leilinden dorpsplein Drongen

Drongenplein (Gent)
Het Drongenplein bij de abdij van Drongen wordt nagenoeg volledig afgeboord met traditioneel gesnoeide lindebomen. Ze begeleiden aan beide zijden een voetpad en zijn in een horizontaal en tevens in een verticaal vlak geleid. Dergelijke beplantingen geven ons een historisch beeld van een tuin-architecturaal hoogstandje die de wandelaars bovendien nog voorzag in een lommerrijke wandeling.


Oorlogsmonument

Drongenplein (Gent)
Ten westen van het Drongenplein, voor de ingang van de abdij, bevindt zich een oorlogsmonument, plechtig ingehuldigd in 1922. Het bronzen beeldhouwwerk in reliëf van Domien Ingels is gevat in een architecturale omlijsting van zandsteen met herdenkingsteksten aan beide Wereldoorlogen.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.