Beschermd monument

Hoeve

Beschermd monument van 08-12-2000 tot heden

ID
10619
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/10619

Besluiten

Hoeve met boerenhuis en dienstgebouw
definitieve beschermingsbesluiten: 08-12-2000  ID: 3616

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de voormalige hoeve met boerenhuis en dienstgebouw.Waarden

De voormalige hoeve met boerenhuis en dienstgebouw is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als kenmerkend voorbeeld van de 18de-eeuwse hoevebouw met losse bestanddelen in het Gentse, gekenmerkt door een typerend boerenhuis met gewitte naar het zuiden gerichte gevel voorzien van korfboogdeurtje, rechthoekige vensters met kleine roedeverdeling en luiken, modillons onder de dakoverstek en zadeldak gevat tussen aandaken met vlechtingen en flankerende lagere zijaanbouwsels, en een karakteristiek bedrijfsgebouw met stallen, schuur en wagenhuis haaks tussen woonhuis en straat ingeplant. Woon- en bedrijfsgedeelten bewaren nog grotendeels oude interieurelementen, zoals balklaag, vloer, schouw, deuromlijsting in het boerenhuis en gebint en troggen in de stallen.

Aanduiding van

Is de bescherming van

Hoeve

Beekstraat 6, 6A-B (Gent)
De voormalige hoeve is een kenmerkend voorbeeld van de traditionele hoevebouw met losse bestanddelen uit de 18de eeuw in het Gentse. Het boerenhuis is traditiegetrouw ingeplant ten noorden van het begraasde erf. De hoeve bewaart nog een langgerekt bakstenen bedrijfsgebouw onder zadeldak met pannen waarin stallen, schuur en wagenhuis zijn ondergebracht. De hoeve dateert vermoedelijk uit het derde kwart van de 18de eeuw, blijkens het jaartal 1771 aangebracht in de dakpannen en de van 1761 gedateerde balk in het huis.