Hoeve

Beschermd monument van 08-12-2000 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Drongen
Straat Beekstraat
Locatie Beekstraat 6, Beekstraat 6A, Beekstraat 6B (Gent)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/44021/1405.1
  • 4.01/44021/648.1
  • OO002435

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Hoeve

Beekstraat 6, 6A-B, Gent (Oost-Vlaanderen)

Fraaie hoeve uit het derde kwart van de 18de eeuw. Boerenhuis (ten noorden) met witgeschilderde gevels op gepikte plint.

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de voormalige hoeve met boerenhuis en dienstgebouw.

Waarden

De voormalige hoeve met boerenhuis en dienstgebouw is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als kenmerkend voorbeeld van de 18de-eeuwse hoevebouw met losse bestanddelen in het Gentse, gekenmerkt door een typerend boerenhuis met gewitte naar het zuiden gerichte gevel voorzien van korfboogdeurtje, rechthoekige vensters met kleine roedeverdeling en luiken, modillons onder de dakoverstek en zadeldak gevat tussen aandaken met vlechtingen en flankerende lagere zijaanbouwsels, en een karakteristiek bedrijfsgebouw met stallen, schuur en wagenhuis haaks tussen woonhuis en straat ingeplant. Woon- en bedrijfsgedeelten bewaren nog grotendeels oude interieurelementen, zoals balklaag, vloer, schouw, deuromlijsting in het boerenhuis en gebint en troggen in de stallen.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.