Dokterswoning De Landtsheere

Woning De Landsheere

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de dokterswoning De Landsheere met inbegrip van de voor- en achtertuin.

Woning De Landsheere is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

Als één van de zeven hoogtepunten uit het architecturale oeuvre van Jacques Dupuis in Vlaanderen, die na inventarisatie voor bescherming werden geselecteerd, en als belangrijk voorbeeld van jonge bouwkunst en met name van residentiële architectuur uit de periode 1945-1970 in Vlaanderen.
De woning De Landsheere is intact bewaard, inclusief de volledige interieurinrichting.

Gaverlandstraat 69 (Gent)
Woning De Landtsheere 1961-1963: Dupuis in samenwerking met Albert Bontridder. De woning strekt zich uit op een lang maar tamelijk smal perceel, oost-west georiënteerd tussen de Leie en de Drongensesteenweg. De verbindingen met de natuur en het landschap via de muuropeningen benadrukken de psychologische dimensie van de woning, namelijk het zich terugtrekken in de rust van de natuur. In het interieur bereikt Dupuis één van de meest indrukwekkende scenografische resultaten uit zijn hele carrière.