Hoeve

Beschermd monument van 05-12-1995 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Nevele
Deelgemeente Merendree
Straat Biezestraat
Locatie Biezestraat 27 (Nevele)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/44049/127.1
  • OO000064

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Hoeve

Biezestraat 27, Nevele (Oost-Vlaanderen)

Hoeve met woonhuis straat uitziend op een beboomd en omhaagd erf afgesloten met een ijzeren hek tussen bakstenen pijlers. Verankerd bakstenen boerenhuis uit begin 19de eeuw van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen).

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De hoeve is beschermd als monument. De bescherming omvat het woonhuis met serre, de dwarsschuur en het bakhuis. De hoeve is bovendien gelegen in een dorpsgezicht, beschermd op 5 december 1995.

Waarden

Het woonhuis, de dwarsschuur en het bakhuis van de hoeve zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, wetenschappelijke waarde

als mooi voorbeeld van een typisch Oost-Vlaamse hoeve met losse en haaks op de straat ingeplante bestanddelen, met een fraai geordonneerd boerenhuis opgetrokken in één typische baksteenstijl uit de eerste helft van de 19de eeuw ter vervanging van een ouder huis en aan de linkerzijkant uitgebreid met een serre, en parallel met de woning een typische dwarsschuur met een in het dak verhoogde doorrit en tenslotte een mooi in de straatbocht ingeplant bakhuis van het tweeledige type.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.