Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Houtbriel, Gildestraat, Zilverenberg, Kalvermarkt en Tussen 't Pas

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Delen van straten

Waarden

Houtbriel, Gildestraat, Zilverenberg, Kalvermarkt en Tussen 't Pas is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Gildestraat, Houtbriel, Kalvermarkt, Tussen 't Pas, Volmolenstraat, Zilverenberg (Gent)
Het stadsgezicht omvat de Kalvermarkt en een deel van Houtbriel, Zilverenberg, Gildestraat tussen ’t Pas. Centraal ligt de driehoekige Kalvermarkt. De voornaamste gebouwen zijn het klooster van de zwarte zusters en het Sint-Lievenscollege. Verder wordt het stadsgezicht voornamelijk gekenmerkt door burgerhuizen.

Is de omvattende bescherming van

Tussen 't Pas 3, 3A (Gent)
Enkelhuis van zes traveeën met drie bouwlagen en zadeldak, uit 19de eeuw.

Zilverenberg 7 (Gent)
Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen, onder zadeldak, uit de 19de eeuw. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel op hardstenen sokkel; geleed door cordons.

Zilverenberg 10 (Gent)
Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen, onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bepleisterde lijstgevel; begane grond met imitatiebanden afgelijnd door cordon.

Zilverenberg 23 (Gent)
Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen, onder mansardedak (kunstleien), voorzien van twee dakkapellen met driehoekig fronton en vleugelstukken. Bepleisterde lijstgevel uit midden 19de eeuw, doch mogelijk kern uit 18de eeuw.

Burgerhuizen

Zilverenberg 12-14, 12A-B, 14A-B (Gent)
Twee enkelhuizen van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak met recente dakkapellen, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Burgerhuizen

Zilverenberg 3-5 (Gent)
Twee enkelhuizen van één travee en drie bouwlagen, onder mansardedak voorzien van dakkapel, uit de 19de-20ste eeuw. Bepleisterde lijstgevel met lage benedenverdieping, houten loggia met balkon bekroond op tweede bouwlaag.

Classicistisch herenhuis

Gildestraat 8 (Gent)
Classicistisch hoekhuis van drie bouwlagen met een schilddak, volgens de bouwaanvraag daterend uit 1792. Beschilderde en bepleisterde voorgevel van tien traveeën op een geschilderde plint, gemarkeerd door vlakke kolossale pilasters. Zijgevel in de Kruideniersstraat met vier traveeën waarvan de uiterste gedicht zijn. Bijbouwen met bepleisterde lijstgevels, uitziend op een geplaveide binnenplaats.

Herenhuis, gedateerd 1793

Gildestraat 17 (Gent)
Enkelhuis met acht traveeën, drie bouwlagen, een steen in de achtergevel vermeldt "secretaris (?) r nuxtens anno 1793". Bakstenen gevel op plint van natuursteenblokken en met arduinen puilijst.

Hoekhuis

Kalvermarkt 3 (Gent)
Hoekhuis, restant van een hoekcomplex met L-vormig ingeplante gebouwen, met twee bouwlagen en zadeldak, uit 18de-19de eeuw. Bepleisterde lijstgevels met twee traveeën brede voorgevel en een verankerde zijgevel met vier rechtertraveeën en blinde muur.

Hoekhuis

Tussen 't Pas 2 (Gent)
Hoekhuis met drie bouwlagen van vier traveeën onder schilddak met heden beschilderde bakstenen gevels, uit de 19de eeuw.

Hoekhuis

Tussen 't Pas 1, 1A-B (Gent)
Hoekhuis met drie en een halve bouwlaag van respectievelijk drie en zeven traveeën onder schilddak, uit de 19de eeuw. Linker bijbouw van één travee met twee bouwlagen met plat dak en attiek met siervazen op hoeken.

Hoekhuis met kastkapel

Zilverenberg 1 (Gent)
Hoekhuis met twee bouwlagen en vier traveeën onder afgesnuit dak, in kern opklimmend tot de 17de eeuw. Hoekpenant voorzien van een volks houten kapelletje uit 1924.

Hoekhuis, gedateerd 1605

Traditioneel hoekhuis met twee bouwlagen afgedekt met een zadeldak, op een cartouche gedateerd 1605 en gerestaureerd in 1902. Vier traveeën brede lijstgevel met getrapt dakvenster in de Gildestraat en trapgevel van vier traveeën aan de vroegere voorkant in Houtbriel. 17de-eeuwse bijbouw van drie traveeën, één bouwlaag met trapgeveltje in Houtbriel.

Huizenblok

Kalvermarkt 1 (Gent)
Huizenblok met drie bouwlagen en zes traveeën onder zadeldak, uit 19de eeuw.

Klooster der zwarte zusters

Houtbriel 15, Kalvermarkt 1 (Gent)
Gebouwen behorend bij het klooster der zwarte zusters, met van links naar rechts: een Lodewijk XVI-huis van zes traveeën en één bouwlaag van 1729, een rijhuis van twee traveeën, een rijhuis van zeven traveeën met een bepleisterde voorgevel uit de eerste helft 19de eeuw, de zijingang van het klooster als een breedhuis van drie traveeën, daterend van 1723 en aangepast in 1780, en ten slotte een neogotische kapel naar ontwerp van architect A. Van Assche uit 1873. In de tuin gelegen 17e-eeuws gebouwtje, opgevat als een bak- en zandsteenbouw van drie traveeën en twee bouwlagen.

Sint-Lievenscollege

Gebouwencomplex gerangschikt rondom een langgerekte, onregelmatige rechthoekige binnenplaats, gevat tussen Zilverenberg, Kalvermarkt, Volmolenstraat en Nieuwbrugkaai, en bestaande uit een 18de-eeuwse herenwoning, een bakstenen neogotische vleugel uit 1881 en naoorlogse gebouwen waaronder een kapel uit 1965 naar ontwerp van Marc Dessauvage.

Stadswoning

Houtbriel (Gent)
Bepleisterde en beschilderde lijstgevel van vier traveeën, twee bouwlagen en zadeldak (Vlaamse pannen). Kern opklimmend tot 18de eeuw.

Stadswoning

Enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, uit 19de eeuw.

Stadswoning

Aanvankelijk van hetzelfde type als nummer 5, heden met vernieuwd parement.

Stadswoning

Zilverenberg 8 (Gent)
Enkelhuisje van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bepleisterde lijstgevel, begane grond met imitatiebanden en smalle puilijst.

Stadswoning met trapgevel

Diephuis met trapgevel van 7 treden en topstuk, twee bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak, in kern opklimmend tot de 17de eeuw.

Diephuis met vijf traveeën, twee bouwlagen en zadeldak, met een trapgevel.

Twee burgerhuizen