Brouwerij Colle

Dries met omgeving, brouwerij Colle en hoeven met omgeving

Beschrijving

De voormalige brouwerij Colle is beschermd als monument. De bescherming omvat het woonhuis en de bedrijfsgebouwen van de voormalige brouwerij. De gebouwen zijn bovendien gelegen in een dorpsgezicht, beschermd op 5 december 1995.

Waarden

Het woonhuis en de bedrijfsgebouwen van de voormalige brouwerij Colle zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, industrieel-archeologische waarde, wetenschappelijke waarde

als karakteristieke hoeve en agrarisch nijverheidsgebouw van de in 1858 opgerichte voormalige brouwerij Colle met een brouwerswoning van een zeker allure in een kenmerkende baksteenstijl met een aanleunend bedrijfsgebouw en een ertegenover gelegen ruime dwarsschuur.

Brouwerij Colle

Biezestraat 28 (Deinze)
19de-eeuwse gebouwen ingeplant tegenover elkaar en straat in omhaagd erf. Bakstenen brouwerswoning van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak met één klimmende dakkapel en een klokkenstoel. Rechts aangebouwde voormalige brouwerij met witgeschilderde gevel onder doorlopend zadeldak. Tegen het brouwershuis aan de straat aangebouwde witgeschilderde kapel met spitsboogdeur. Ertegenover, grote dwarsschuur van negen traveeën onder zadeldak met in rechter zijgevel gevelsteentje met jaartal 1858.