Hoeve met losse bestanddelen

Beschermd monument van 05-12-1995 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Nevele
Deelgemeente Merendree
Straat Alsemweg
Locatie Alsemweg 12 (Nevele)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/44049/129.1
  • OO000066

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Hoeve met losse bestanddelen

Alsemweg 12, Nevele (Oost-Vlaanderen)

Hoeve uit tweede helft 18de eeuw met losstaande bestanddelen rondom boomgaard, gelegen aan dezelfde aardeweg als nummer 11. Ten noorden van de hoeve, verscheidene plassen (ook reeds in de 18de eeuw). Afgesloten met meidoornhaag en ijzeren hek aan dito pijlers.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De hoeve is beschermd als monument. De bescherming omvat het woonhuis, de schuur en het bakhuis. De hoeve is bovendien gelegen in een dorpsgezicht, beschermd op 5 december 1995.

Waarden

Het woonhuis, de schuur en het bakhuis van de hoeve zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, wetenschappelijke waarde

als een zeldzaam bewaard voorbeeld van een 18de-eeuwse, goed onderhouden hoeve, bereikbaar via een vroegere dreef, en voorzien van een fraai boerenhuis in traditionele bak- en zandsteenarchitectuur met typische stenen kruiskozijnen en ruime bedrijfsgebouwen, met name een dwarsschuur en een bakhuis, voorzien van gewitte gevels op gepikte plint.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.