Ketelpoort, Tavernierstraat, Tiebaertsteeg, Nederkouter en Savaanstraat

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van 08-12-1978 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Gent
Straat Ketelpoort, Frans Tavernierstraat, Tiebaertsteeg, Nederkouter, Savaanstraat
Locatie Frans Tavernierstraat, Ketelpoort, Nederkouter, Savaanstraat, Tiebaertsteeg (Gent)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.02/44021/106.1
  • 4.02/44021/219.1
  • OO001378

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Ketelpoort, Tavernierstraat, Tiebaertsteeg, Nederkouter en Savaanstraat

Frans Tavernierstraat, Ketelpoort, Nederkouter, Savaanstraat, Tiebaertsteeg (Gent)

Het stadsgezicht omvat de Ketelpoort en Frans Tavernierstraat en een deel van de Tiebaertsteeg, Ketelvest, Savaanstraat en Jeruzalemstraat en wordt doorsneden door een deel van de Nederkouter.

Is de omvattende bescherming van

Burgerhuis

Ketelpoort 4, Gent (Oost-Vlaanderen)

Breedhuis van zes traveeën met twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), daterend uit het midden van de 18e eeuw. Bepleisterde en beschilderde voorgevel met twee hoger oplopende middentraveeën, uitgewerkt als klokgevel.

Burgerhuis

Savaanstraat 2-6, Gent (Oost-Vlaanderen)

Breedhuis van vier traveeën en drie en een halve bouwlaag onder schilddak (pannen), daterend uit het midden van de 19de eeuw.

Burgerhuis gedateerd 1754

Ketelpoort 5, Gent (Oost-Vlaanderen)

Heden alleenstaand herenhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (Vlaamse pannen), op de voorgevel gedateerd "Anno 1754". Bepleisterde en beschilderde voorgevel met twee hoger opgetrokken, door hoekblokken afgelijnde middentravee onder bekronend driehoekig fronton.

Burgerhuis van 1849

Nederkouter 24, Gent (Oost-Vlaanderen)

Enkelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen met zadeldak (pannen). Bepleisterde lijstgevel van 1849.

Geen afbeelding beschikbaar

Hoekhuis

Ketelpoort 6, Gent (Oost-Vlaanderen)

Hoekhuis met L-vormige plattegrond, drie bouwlagen van respectievelijk vier en vijf traveeën onder zadeldak (pannen), volgens bouwaanvraag van 1856.

Hoekhuis

Nederkouter 3, Gent (Oost-Vlaanderen)

Bepleisterd hoekhuis van drie bouwlagen met schilddak (pannen). Op verbouwingsaanvraag van 1847 trapgevel, huidige voorgevel daterend uit het derde kwart van de 19e eeuw.

Hoekhuis

Nederkouter 9, Gent (Oost-Vlaanderen)

Bepleisterd en beschilderd hoekhuis onder platdak, vermoedelijk in kern 18e-eeuws, aangepast in de 19e eeuw.

Hoekhuis Het Trompetje

Ketelpoort 1, Gent (Oost-Vlaanderen)

Hoekhuis met de Nederkouter, vanouds "Het Trompetje" geheten. Heden lijstgevels met drie bouwlagen van respectievelijk zes en drie traveeën onder afgesnuit dak (Vlaamse pannen), in kern opklimmend tot de 17de eeuw, een eerste maal verbouwd en verhoogd volgens bouwaanvraag van 1816 naar ontwerp van J.B. Van de Cappelle.

Rijhuis

Nederkouter 4, Gent (Oost-Vlaanderen)

Rijhuis met bepleisterde lijstgevel van drie traveeën en drie bouwlagen van 1867, doch vermoedelijk met oudere kern.

Stadswoning

Nederkouter 2, Gent (Oost-Vlaanderen)

Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (pannen). Bepleisterde en geschilderde lijstgevel uit het einde van de 18de of begin van de 19de eeuw.

Stadswoning

Nederkouter 6, Gent (Oost-Vlaanderen)

Diephuis van drie traveeën, drie bouwlagen en zadeldak (pannen); de verankerde voorgevel is vermoedelijk een voormalige topgevel uit de zeventiende of 18e eeuw, bepleisterd, aangepast en verbouwd tot lijstgevel in 1867.

Twee empirehuizen

Nederkouter 11, 37, Gent (Oost-Vlaanderen)

Twee empirehuizen met bepleisterde en beschilderde voorgevel van drie traveeën, drie bouwlagen en zadeldak (pannen); bouwaanvragen door dezelfde eigenaar respectievelijk in 1851 en 1850.

Twee stadswoningen

Ketelpoort 2, 3, Gent (Oost-Vlaanderen)

Oorspronkelijk twee enkelhuizen van twee en drie traveeën met drie bouwlagen onder een zadeldak (Vlaamse pannen) met bepleisterde lijstgevel van 1857.

Twee stadswoningen

Nederkouter 5-7, Gent (Oost-Vlaanderen)

Twee rijhuizen van elk drie traveeën, drie bouwlagen onder schilddak (pannen, nok loodrecht op de straat), laat-classicistische lijstgevels opgetrokken in eenheidsbebouwing in de late 18de eeuw, aangepast in 19de en begin 20ste eeuw.

Vroeg-renaissance hoekhuis

Savaanstraat 1, Gent (Oost-Vlaanderen)

Hoekhuis van twee bouwlagen onder een zadeldak (pannen). Fraaie in- en uitgezwenkte voorgeveltop uit begin 16de eeuw, interessant voorbeeld van de vroeg-renaissancestijl met gotische reminiscenties.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Het stadsgezicht omvat de Ketelpoort en Frans Tavernierstraat en een deel van de Tiebaertsteeg, Ketelvest, Savaanstraat en Jeruzalemstraat en wordt doorsneden door een deel van de Nederkouter.

Waarden

Het geheel gevormd door de Ketelpoort, Tavernierstraat, Tiebaertsteeg, Nederkouter en Savaanstraat is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.