Boerenwoning en Tolhuis

Gemeente Destelbergen
Straat Steenakkerstraat
Locatie Steenakkerstraat 11, Steenakkerstraat 9 (Destelbergen)

Hoeve

Steenakkerstraat 9-11, Destelbergen (Oost-Vlaanderen)

Vroeger één hoeve, heden twee aaneenpalende boerenhuizen achter een omhaagde tuin met boomgaard en alleenstaand bedrijfsgebouw ten zuidwesten.

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het geheel van de boerenwoning en het zogenaamde Tolhuis. De gebouwen zijn gelegen in het beschermde dorpsgezicht Aelmeersstraat en zijn omgeving.

Waarden

Boerenhuis en huis zogenaamd tolhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, volkskundige waarde

als mooi geheel van twee kleine, aaneenpalende en constructief vergroeide woningen in traditionele hoevestijl waarvan nummer 11, daterend van 1653, geldt als oudste gedateerde woning van Heusden, terwijl het later bijgevoegde lagere boerenhuis nummer 9 model kan staan voor een doorsnee boerenhuisje uit 18de - begin 19de eeuw. Beide woningen bezitten tevens een grote authenticiteit omdat zij hun oude indeling en voornaamste interieurelementen typerend voor de boerenhuisbouw bewaren (zoals onder meer: schouw, tegelvloeren, houten zoldering met kinderbalken op moerbalken).