Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Beschermd monument van 11-06-1998 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Nevele
Deelgemeente Nevele
Straat Biebuyckstraat
Locatie Biebuyckstraat zonder nummer (Nevele)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/44049/131.1
  • OO001236

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Biebuyckstraat zonder nummer, Nevele (Oost-Vlaanderen)

De kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes werd opgericht in 1888 in opdracht van de toenmalige burgemeester van Nevele, Léonce Mulle de Terschueren, bewoner van het nabijgelegen en nu verdwenen kasteeltje genaamd "De Motte".

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes is beschermd als monument. De bescherming omvat de kapel en de flankerende omheining met smeedijzeren hekwerk.

Waarden

De kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes met flankerend hek is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

De kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes is een karakteristieke neogotische bakstenen kapel gebouwd in 1888 naar ontwerp van de Nevelse architect Joseph Vanden Heuvel, gestoffeerd en ingericht in neogotische stijl door het atelier van Th. Janssens met kleurrijke muur- en gewelfschildering, een kunstig beschilderd altaar en een Onze-Lieve-Vrouwbeeld.

historische waarde

De neogotische kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes is gebouwd in 1888 in opdracht van de toenmalige Nevelse burgemeester L. Mulle de Terschueren naar ontwerp van architect J. Vanden Heuvel.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.