Kasteel Stas De Richelle met hovenierswoning en koetshuis

Beschermd monument van 05-12-1995 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Destelbergen
Deelgemeente Heusden
Straat Veerdreef
Locatie Veerdreef 2, Veerdreef 4 (Destelbergen)
Alternatieve naam Hof en leen ter Aelmeersch

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/44013/114.1
  • 4.01/44013/135.1
  • OO001777

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Kasteeldomein Stas De Richelle

Veerdreef 2-4, Destelbergen (Oost-Vlaanderen)

Voormalig "hof en leen ter Aelmeersch", heden zogenaamd "Kasteel Stas de Richelle" en ook "Kasteel Kerryn d'Oud Mooreghem". Gesitueerd in een kasteelpark aan de noordzijde van de Veerdreef, ten oosten begrensd door de Steenakkerstraat en ten westen door de Aelmeersstraat.

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het kasteel Stas de Richelle, de hovenierswoning ten noorden van het kasteel en het koetshuis ten oosten ervan. Het kasteel is gelegen in het beschermde dorpsgezicht Aelmeersstraat en zijn omgeving.

Waarden

Kasteel Stas de Richelle met hovenierswoning en koetshuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

als fraai voorbeeld van een kasteel in neoclassicistische stijl uit het midden van de 19de eeuw met 18de-eeuwse kern; als voorbeeld van een hovenierswoning bij een kasteel in oorsprong uit de 18de eeuw met het voorkomen van een tuinpaviljoen en verrassende details in de voorgevel; als goed geproportioneerde oorspronkelijke oranjerie uit de eerste helft van de 19de eeuw aangepast tot koetshuis met typische rondbogen.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.