Beschermd monument

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw ter Sneeuw

Beschermd monument van tot heden

ID
10642
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/10642

Besluiten

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw ter Sneeuw
definitieve beschermingsbesluiten: 13-02-1998  ID: 3276

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw ter Sneeuw.



Waarden

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw ter Sneeuw is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : als gaaf en representatief voorbeeld van een plattelandskerk uit de late 18de eeuw van het type eenvoudige en overwegend bakstenen driebeukige hallenkerk met ingebouwde vierkante westtoren, waarvan de classicistische bouwkenmerken zich voornamelijk manifesteren in het interieur en die karakteristiek is voor de dorpskerken gebouwd in die periode door de Gentse Sint-Pietersabdij

artistieke waarde

als fraai voorbeeld van een uitwendig sobere plattelandskerk uit de late 18de eeuw (van 1784-1785) die in het midden van de 19de eeuw in neoclassicistische stijl licht werd aangepast met toevoeging in 1857 van een laterale grafkapel, waarvan het overwegend classicistisch interieur een passend en harmonieus kader vormt voor het stijlvol en kunstzinnig meubilair dat voor een aanzienlijk deel behoort tot de neoclassistische religieuze kunstproductie uit het midden van de 19de eeuwen waarvan de koorglasramen uit 1844 door het atelier Capronnier en het ensemble van glasramen uit 1902-03 door A. Ysabie belangrijke uitingen zijn van glaskunst.

Aanduiding van

Is de bescherming van

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw ter Sneeuw

Kerkham (Destelbergen)
Classicistische parochiekerk, gebouwd ter vervanging en op de plaats van de in 1784 gesloopte oude parochiekerk. De kerk is van het type hallenkerk met drie beuken van zes traveeën lang, afgedekt onder een gemeenschappelijk leien zadeldak, met ingebouwde vierkante westtoren, een koor van één travee met halfronde beëindiging ingeschreven in een driezijdige sluiting. Neoclassicistische laterale grafkapel van 1857.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.