Begijnhof Onze-Lieve-Vrouw ter Hoye

Beschermd cultuurhistorisch landschap van 30-10-1963 tot heden

Straat Lange Violettestraat
Locatie Lange Violettestraat 77-277 (Gent)
Alternatieve naam Klein Begijnhof

Lange Violettestraat 77-277 (Gent)

Begijnhof Onze-Lieve-Vrouw ter Hoye of Klein Begijnhof. Werd korte tijd na het Sint-Elisabeth- of Groot Begijnhof opgericht circa 1240.

Bomenrij van gekandelaarde linden Klein Begijnhof Onze-Lieve-Vrouw ter Hoye

Lange Violettestraat zonder nummer (Gent)

In het Klein Begijnhof staat een bomenrij van gekandelaarde lindebomen. Ongeveer midden in de rij werd een boom verwijderd om een toegang te maken voor brandweerwagens. De bomenrij is echter nog steeds beeldbepalend in het begijnhof en ondersteunt er met haar aanwezigheid de rust en stilte.

Een U-vormige lijnaanplanting boort het centrale grasplein van het Klein Begijnhof af. Het betreft een uitgedunde bomenrij van gekandelaarde linden. Op het ogenblik van de inventarisatie in 2013 waren er 8 bomen verdwenen en zijn er nog 29, al dan niet in goede conditie, aanwezig. De bomenrij is beeldbepalend in het begijnhof en ondersteunt er met haar aanwezigheid de rust en stilte.

Convent Heilige Familie of Convent Huyshove

Lange Violettestraat 231, Gent (Oost-Vlaanderen)

Complex met U-vormige plattegrond, volgens archiefstukken opgebouwd in 1652. Ommuurde voortuin midden voorzien van een bepleisterd trapgeveltje (3 treden + topstuk) waarin een korfboogvormige poort. Gerestaureerde voorgevel van acht traveeën met dubbelhuisopstand, gedateerd 1662.

Convent Sblonden

Lange Violettestraat 201, Gent (Oost-Vlaanderen)

Heden Home Onze-Lieve-Vrouw, volgens archiefstukken (Klein Begijnhof) van 1638. Oorspronkelijk min of meer L-vormig en gesitueerd aan de ene kant van het verbindingsstraatje tussen het centrale binnenplein en de Achterstraat. Aan het verbindingsstraatje uitgebreid met een vleugel in derde kwart 19de eeuw.

Convent Ten Langenacker

Lange Violettestraat 249, Gent (Oost-Vlaanderen)

Convent met L-vormige plattegrond, haaks ingeplant in de zuidwestelijke hoek van het begijnhof, volgens archiefstukken opgetrokken in 1650. Toegankelijk langs een steekboogpoort in een gecementeerde trapgevel. Dubbelhuis van zeven traveeën met zadeldak (Vlaamse pannen).

Convent Ter Bruineghem

Lange Violettestraat 193, Gent (Oost-Vlaanderen)

Heden Huis Heilige Bruno. Volgens archiefstukken opgetrokken in 1663. Samengesteld uit een breedhuis waarachter een U-vormige aanbouw en links vooraan, vooruitspringend ten opzichte van het hoofdgebouw, een kleiner breedhuis.

Convent Ter Liefs

Lange Violettestraat 261-263, Gent (Oost-Vlaanderen)

Voorheen "Convent Ter Liefs", bestaande uit een brede vleugel gesitueerd tegenover de westgevel van de Begijnhofkerk, heden woonplaats van de Grootjuffer, volgens archiefstukken (Klein Begijnhof) van 1643.

Groothuis

Lange Violettestraat 235, Gent (Oost-Vlaanderen)

Dubbelhuis op L-vormige plattegrond, van twee bouwlagen, onder schilddak (nok evenwijdig aan de straat, leien) en links haaks zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), volgens archiefstukken opbouw begonnen in 1661 doch voorste vleugel daterend van 1738.

Heilige Grafkapel

Lange Violettestraat zonder nummer, Gent (Oost-Vlaanderen)

Kleine kapel, gedateerd 1662 in een cartouche op de voorgevel. Opgetrokken ter vervanging van een oudere en grotere kapel in de nabijheid van de ingangspoort van het begijnhof.

Infirmerie

Lange Violettestraat 237, Gent (Oost-Vlaanderen)

Voormalige infirmerie, heden Instituut voor individueel onderricht "Rozemarijn". Volgens archiefstukken (Klein Begijnhof) nieuwe infirmerie opgebouwd in 1635, later (1655) deels herbouwd; dak hersteld in 1738 en waarschijnlijk geheel herbouwd in 1781-1782.

Kerk Onze-Lieve-Vrouw ter Hoye

Heropbouw van de kerk in laatrenaissance-vroege barokstijl aangevat in 1658. De barokke voorgevel dateert van 1720. De huidige kerk ontvouwt een driebeukige basilicale plattegrond met schip van acht traveeën tussen zijbeuken met rechte sluiting en koor van één travee met driezijdige sluiting.

Nieuw Convent Heilige Antonius

Lange Violettestraat 209, Gent (Oost-Vlaanderen)

Volgens archiefstukken van 1630 en gesitueerd in de noordoostelijke hoek van het binnenplein, omringd door een ommuurde tuin en de Achterstraat. Bestaande uit een 17de-eeuws breedhuis als hoofdgebouw waarvan de voorgevel duidelijk heropgebouwd is in de tweede helft 19de eeuw, en rechts uitgebreid.

Onderpastorie en pastorie Begijnhof

Lange Violettestraat 275-277, Gent (Oost-Vlaanderen)

Contract voor opbouw pastorie volgens archiefstukken (Klein Begijnhof) van 1634. Twee dubbelhuizen van twee bouwlagen, oorspronkelijk uit tweede kwart 17de eeuw en van respectievelijk vier en zes traveeën voorzien van een bakstenen lijstgevel met getrapte dakvensters.

Opgaande bruine beuk bij Klein Begijnhof Onze-Lieve-Vrouw-Ter-Hoye

Ten noorden van het Groothuis en langs de Achtervisserij, lag de ommuurde tuin van de grootjuffer, de directrice van het Klein Begijnhof. De tuin is nu ingericht als park voor de begijnhofbewoners. Een aantal beeldbepalende bomen werden opgenomen in de erfgoedinventaris waaronder een indrukwekkende bruine beuk

Ten noorden van het Groothuis en langs de Achtervisserij, lag de ommuurde tuin van de grootjuffer, de directrice van het Klein Begijnhof. De tuin is nu ingericht als park voor de begijnhofbewoners. Een aantal beeldbepalende bomen werden opgenomen in de erfgoedinventaris waaronder een opvallende opgaande bruine beuk. De bruine beuk staat links op de foto.

Opgaande esdoorn bij Klein Begijnhof Onze-Lieve-Vrouw-Ter-Hoye

Ten noorden van het Groothuis en langs de Achtervisserij, lag de ommuurde tuin van de grootjuffer, de directrice van het Klein Begijnhof. De tuin is nu ingericht als park voor de begijnhofbewoners. Een aantal beeldbepalende bomen werden opgenomen in de erfgoedinventaris waaronder een opvallende esdoorn.

Opgaande paardenkastanje bij Klein Begijnhof Onze-Lieve-Vrouw-Ter-Hoye

Ten noorden van het Groothuis en langs de Achtervisserij, lag de ommuurde tuin van de grootjuffer, de directrice van het Klein Begijnhof. De tuin is nu ingericht als park voor de begijnhofbewoners. Een aantal beeldbepalende bomen werden opgenomen in de erfgoedinventaris waaronder een opgaande paardenkastanje.

Opgaande tamme kastanje bij Klein Begijnhof Onze-Lieve-Vrouw-Ter-Hoye

Ten noorden van het Groothuis en langs de Achtervisserij, lag de ommuurde tuin van de grootjuffer, de directrice van het Klein Begijnhof. De tuin is nu ingericht als park voor de begijnhofbewoners. Een aantal beeldbepalende bomen werden opgenomen in de erfgoedinventaris waaronder een opvallende opgaande tamme kastanje. Een foto van de tamme kastanje was moeilijk te nemen, doch hij staat in de schaduw achter de bruine beuk.

Poortgebouw

Lange Violettestraat 77, Gent (Oost-Vlaanderen)

De huidige poort werd volgens archiefstukken in 1819 opgetrokken ter vervanging van de oude naar ontwerp van architect Pierre de Broe.

Sint-Begga Convent

Lange Violettestraat 239, Gent (Oost-Vlaanderen)

Voorheen "Sint-Begga Convent", heden Instituut voor individueel onderricht "Rozemarijn", volgens archiefstukken (Klein Begijnhof) van 1663. Breedhuis van zeventien traveeën en twee bouwlagen, met zadeldak (Vlaamse pannen).

Sint-Godelievekapel

Eenbeukige bakstenen kapel van één bouwlaag met naar het oosten georiënteerd koor op trapezoïdale plattegrond, volgens archiefstukken (Klein Begijnhof) opgetrokken in 1638 en ingewijd in 1639.

Treurbeuk bij Klein Begijnhof Onze-Lieve-Vrouw-Ter-Hoye

Ten noorden van het Groothuis en langs de Achtervisserij, lag de ommuurde tuin van de grootjuffer, de directrice van het Klein Begijnhof. De tuin is nu ingericht als park voor de begijnhofbewoners. Een aantal beeldbepalende bomen werden opgenomen in de erfgoedinventaris waaronder een opvallende treurbeuk.

Tuinkapel bij Klein Begijnhof

Bak- en natuurstenen neoclassicistische kapel opgetrokken in tweede helft 19de eeuw en heden met de rugzijde tegen een lage tuinmuur midden in een eendenhok.

Beschrijving

Het Begijnhof Onze-Lieve-Vrouw-Ter-Hooie, ook gekend als het Klein Begijnhof te Gent, is beschermd als landschap. Het Begijnhof is eveneens beschermd als monument.

Waarden

Het geheel gevormd door het Begijnhof Onze-Lieve-Vrouw-Ter-Hooie of Klein Begijnhof met de binnenruimten is beschermd als landschap omwille van het algemeen belang gevormd door de:

esthetische waarde